"God brought you here...?!?"

Na enkele dagen van een lichte dip, was het vandaag weer een erg leuke dag om te werken. De afgelopen dagen liep ik er nogal eens tegenaan dat ik niet zoveel medewerking kreeg van het verplegend personeel. Daarnaast is het soms moeilijk te blijven geloven in wat je kan betekenen als er tegelijk ook zoveel mensen erg lijden en overlijden. Dat sta je machteloos...

Vandaag hielp ik een patient die gelukkig stukje bij beetje vooruitgaat. Nadat ik hem had geholpen zei hij: "God brought you here...." Hij vertelde dat sinds ik er ben hij zich beter voelt, omdat ik aardig voor hem ben terwijl de andere verplegers hem op schreeuwende toon benaderen.
Toen moest ik wel even slikken. Aan de ene kant was ik blij dat hij zich zo voelde, tegelijktijd is het heel erg dat 'iemand die aardig is' een uitzondering is. Het maakte mijn dag wel goed, en daardoor besef ik ook weer goed waarom ik hier ben. Om die patienten, in wat voor situatie ze ook zitten, een goed gevoel te geven!

Gisteren ben ik een ochtend met de dokter meegelopen, er was 'grote visitie' dat wil zeggen, Om dat ook alle anderen disciplines (fysio, HIV-counseler, social worker) meegingen op ronde. Het blijkt dat het merendeel van de patienten (70%) weer naar huis gaat nadat ze zijn opgeknapt en zijn begonnen met antivirale therapie. Zo'n 30% van de patienten komt hier in het laatste AIDS stadium binnen en overlijdt hier. Tijdens de ronde bleek dat veel patienten vaak geen identificatiebewijs hebben.  Om die aan te vragen is de familie nodig en die zijn in veel gevallen niet te traceren. Daardoor kunnen de patienten ook niet met antivirale therapie beginnen. Een bureaucratisch gebeuren waar voor de social workers heel veel tijd in zit. Ondertussen wachten de patienten, en wordt hun conditie slechter. Een nare situatie dus.

Hieronder een aantal foto's van het ziekenhuis van binnen en buiten.

foto1: gebouw van het DC. De bovenste 3 verdiepingen worden gebruikt voor patienten
foto2: de 'mannen' van mijn afdeling
foto3: collega Azina en ik
foto4: kerkdienst in de kapel van het Dream Centre. De 'sister' zegent een patient

Reactie toevoegen

Het reageren op weblogberichten is niet mogelijk.

Reacties

eva

Ha marlieske, godsgeschenk die je dr bent! ;)
zet hem op he!
X Eva

Nathalie

Heej Marlies, wel heftig allemaal hoor. Het is heel fijn voor de mensen dat jij er bent, dat lees ik uit alles! Zet um op! Je bent lief! Dikke kus van ons en een knuffeltje van Sofie Rosanne

Peter en Maria

Hallo Marlies,

Met weer veel interesse heb je algemene mail gelezen.

Mooi dat je je inspiratie krijgt van de mensen waarvoor je deze " onderneming" bent aangegaan en dat juist zij jou helpen om dit te kunnen doen zoals jij je voorgesteld hebt. Het zegt veel over jou.
Succes en veel groeten,

Peter en Maria

Vivian

Lieve Marlies,
wat fijn om je verhalen te lezen. Vaak weet ik niet wat ik zou willen schrijven als reactie, maar dit verslag raakt me. Je bent een held dat je dit werk doet. Gisteren hebben we in Nederland respect-dag gevierd, nou, ik heb diep respect voor jou en je collega's aldaar.
Geniet van al die bijzondere ervaringen, ik denk aan je!
Liefs van Viv

MariAnne Hmmel

Dag lief kind, wat een zegen dat jij er voor hun bent op dit moment. We lezen met grote belangstelling jou verslag. Groot respect voor je. We denken aan je. Liefs, Auke en MariAnne

Wietske

Lieve Marlies,
Wat een indrukwekkende verhalen! Ongelooflijk hoe je er mee omgaat. Ik heb echt bewondering voor je! En wat een leuke initiatieven van je. Doe je goed!
Succes, Wietske
p.s nog bedankt voor je leuke bericht op m'n verjaardag! Heb je gemist!

hans croese

Lieve Marlies,

Veel Nederlanders gaan naar Zuid Afrika op vakantie omdat het een mooi land is met mooi weer. Maar ik denk dat weinig Nederlanders weten welke contrasten er in het land zijn.

Je beschrijft deze contrasten op een mooie manier en geeft inzicht in wat niet in de reisgids staat vermeld...

Ik heb bewondering voor wat je daar doet en wens je veel mooie momenten toe en sterkte voor de minder mooie momenten!

Liefs van Hans, Pauline, Tim en Louise

ps, Opa is afgelopen woensdag verhuisd naar het verzorgingshuis en naar ik heb vernomen gaat het daar goed. (maar waarschijnlijk had je dat al vernomen van het huisfront..;-)

oom hans

Lieve Marlies,

Lezen met veel interesse jouw berichten.
Blijf het gevoel koesteren van "God brought you here" als het even minder gaat. Waren gisteren even bij opa, en hebben ook je zusters ontmoet. Van hen allen de liefste groeten. Natuurlijk ook van mij en tante toos. "God will bless you" oom hans en tante toos

Brian van Popering

Lieve Marlies,

het is alweer lang geleden dat we elkaar gesproken hebben. Via hyves op je indrukwekkende site belandt. Fantastisch om te lezen hoe je daar bezig bent. Ik heb grote bewondering voor je en zal je site met grote belangstelling blijven volgen!

Liefs en een dikke knuf,

Brian

Tjalke

Hey Marlies,

Erg leuk om je verhalen te lezen. Onbegrijpelijk al die dingen die je daar meemaakt. Bij bepaalde dingen sta je gewoon nooit stil omdat die hier in Nederland zo normaal zijn Ik hoop dat je er nog een fijne tijd hebt. En dat je de waardering krijgt die je echt verdient.

Succes gr Tjalke

martin

Lieve Marlies,
Ik vindt het nog steets mooi wat je in Zuid Afrika doet, en dat met veel inzet.
Hetlezen van ervaringen wat jij daar opdoe doet mij heel veel plezier

Marlies van  Dam

Name: Marlies van Dam

Was vrijwilliger bij Umthombo van 03 dec 2007 tot 29 dec 2007

Was vrijwilliger bij The Dream Centre van 29 okt 2007 tot 24 nov 2007