I wanna be a spaceman!!

Dat wil Lindilane, een super lief jochie, waar Lucia en ik gisteren een heel bijzonder gesprekje mee hadden. Gisteren kwam Lindilane (foto), 14 jaar oud (al zou je zeggen dat ie pas 10 is) bij ons vanwege een splinter...en omdat ie denk ik ff aandacht wou.

Hij vertelde hoe hij op straat was beland. Zijn vader en moeder zijn beide overleden, en hij woonde bij zijn stiefoma. Die mishandelde hem en daarom is ie weggegaan. Wat heb je dan voor keuze? We vroegen hem wat hij nou het liefste wilde....en natuurlijk zou hij het liefste thuis zijn, en naar school gaan....en later naar de maan! Geweldig! Ik hoop dat ie die droom lang levend zal houden...ook al is het misschien onbereikbaar.

Dit is een van de verhalen, maar achter zovelen van de jongens en meiden die ik dagelijks tegenkom zit zo'n verhaal. Velen waarvan de ouders zijn overleden, en niemand waar ze echt terecht kunnen. Eenmaal op straat raken vooral de jonge jongens verslaafd aan lijmsnuiven, met alle gevolgen van dien.
Wanneer ze in het drop-in centre komen..mogen ze de lijm niet bij zich houden, maar dat is nogal een klus. Hoe klein die kids ook zijn, ze zijn meester in het bespelen van mensen en dingen naar binnen smokkelen.

De afgelopen dagen konden we niet veel met de ambulance rijden, vanwege techinische probleempjes. We hebben dan ook veel tijd doorgebracht bij het drop-in centre en zodoende ook al een band met (vooral) de jongens opgebouwd. Vanochtend werd ik met veel knuffels onthaalt en sprong er één spontaal op mijn rug. Ik had niet verwacht dat deze jongens zo open zouden zijn naar ons toe. In sommige dingen zijn het hele harde jongens, maar tegelijkertijd ook nog gewoon kinderen die gelukkig flink kunnen genieten als ze even vergeten in wat voor situatie ze zitten.

Reactie toevoegen

Het reageren op weblogberichten is niet mogelijk.

Reacties

amy

Aah wat een coole "peace"- hiphop foto!!
Rot dat zulke leuke kinderen van die erge dingen meemaken..
Hoop trouwens dat je mijn smsje treug hebt gekregen.. Heb wel het goede nr namelijk. Ik had je nog veel plezier gewenst in Kaapstad, maar dat is gelukt zag ik :)
Mooi joh! Geniet er nog van, en heel veel sterkte met het werken...

xxx je zusje

marijke

He marlies,

Geweldig wat je allemaal doet. Het zal moeilijk zijn om straks weer terug in Nederland te zijn... Je maakt zoveel mee met die kinderen. Je verhalen zijn erg beeldend, het is niet moeilijk om er een voorstelling van te maken. de foto's zijn ook gaaf, hoor. Maak er nog een goede tijd van en alvast een hele goede kerst in het zuiden.

veel liefs van je tante ijkie!

Peter en Maria

Hallo Marlies,

Jouw werkelijkheid op dit moment in Zuid Afrika en de onze hier in het welgestelde Nederland liggen ver uit elkaar. En dat met de gedachte dat iedereen zich nu wereldwijd aan het voorbereiden is op hetzelfde feest. Maar ja...met jouw verhalen in onze gedachte beseffen we maar weer al te goed dat de invulling en beleving van de 25e december wel weer heel ver uitelkaar ligt.
Maar ook belangrijk voor jou: nog één weekje en dan krijg je HOOG bezoek uit Emmeloord. Een mooi vooruitzicht!!!
Heel veel groeten

Peter en Maria

Hans en Ineke Stel

Dag Marlies,

Even een paar dagen later, maar daarom niet minder van harte: weer dank voor je verslag; voor ons ook een eye-opener met het oog op de komende kerstdagen;
waaraan besteed ik werkelijk aandacht..?
Dank dat je ons steeds weer zo duidelijk bij die vragen bepaalt via jouw berichten. Veel sterkte in afwachting van de komst van Henk. We gunnen je dan ook nog een paar gezellige en mooie dagen te beleven.

Groet,
Hans en Ineke

fam. van Dijk

Lieve Marlies,
Een kind voelt haarzuiver aan als het
"echt is"
Nog een paar dagen dan zijn jullie weer
lekker samen.
Je hebt gedaan wat je graag wilde doen en dat moet een heel goed gevoel zijn.
En als je alle berichten leest, dan ben
je daar niet voor niets geweest.

Een lieve groet,
Familie van Dijk

Annemiek Nederhof

Beste Marlies,
Onze dochter Nienke zit bij jouw Henk in de klas en in het mailtje dat hij ons als ouders heeft gestuurd gaf hij ook de link op naar jouw site. Nieuwsgierig als ik ben heb ik even gekeken en ik vind het geweldig wat je daar allemaal doet. Daar spreekt veel liefde en warmte uit. Ik begrijp dat jullie elkaar bijna weer zullen gaan zien en wil jou en Henk dan ook hele fijne Kerstdagen toewensen en alle geluk voor de toekomst.

Vriendelijke groet, Annemiek Nederhof

oom hans

Lieve Marlies,

Als je de foto's bekijkt kun je je haast niet voorstellen dat deze jongens al zoveel meegemaakt hebben. Gelukkig kunnen ze af en toe nog lachen ook9 zie foto's) wat geweldig dat jij daar dan bent en ze LIEFDE kunt geven.
Wij zijn trots op jou. Verder goede kerstdagen en geniet samen met Henk van jullie vrije dagen in Zuid_Afrika.
Op dit moment vriest he hier een paar graden.
Liefs Oom Hans en Tante Toos

Henk

Denkend aan jou en aan onze hereniging komende maandag kwam het lied "Suikerbossie" in me op.
Dit wonderschone Zuid-Afrikaanse liedje van Stef Bos wil ik de lezers van je weblog niet onthouden.

Ik laat het noorden achter mij
De lage vlakte achter mij
Ik laat mijn land voor wat het is
Mijn huis, mijn haard en mijn bezit

Ik volg het spoor van oude schepen
Ver voorbij de evenaar
Ik volg het spoor van wie mij lief is
Zo heeft mijn hart de koers bepaald

Want Suikerbossie ek wil jou he
Wat ook jou ma daarvan sal se
Dan loop ons dalk so onder deur die maan
Ek en my suikerbossie saam

Ek soek van die oggend tot die aand
En ik weet dat zij ergens moet bestaan
Ek soek van Puma Langa tot die Kaap
En als het moet dan loop ik naar de maan

tekst en muziek: Stef Bos
www.stefbos.nl/read/persarchief/52

aat van der leij

hallo Marlies,
hrd. van der Wal (Emmeloord)was vanochtend in Amersfoort (de gemeenschap waar wij de webradio luisteren van het apgen)en noemde dat je vrijwilligerswerk doet in ZA. Het toeval wil dat wij hier al vier jaar wonen. Ik dacht, kom laat ik even iets van me laten horen,. Misschien leuk als je zo ver van huis zit. ons mail-adres heb je nu. Ons tel.nr. 021-8510217.
Mocht je niet in de gelegenheid zijn om terug te bellen (en dat zal haast wel niet), we hebben hrd. van der Wal benaderd voor je tel.nr. dus we proberen contact te leggen.
met een hartelijke groet en vast een fijne kerst (raar in de hitte, hè) gewenst, br.en zr. Chris en Aat van der Leij, Somerset West, Western Cape,ZA

Susanne Vermooten

Beste Marlies,

Regelmatig heb ik je verhalen hier gelezen, indrukwekkend! Nu Henk ondertussen ook bij je is aangekomen wil ik jullie nog een hele fijne tijd toewensen. Kerst in Zuid-Afrika, laat het lekker op jullie inwerken, geniet en neem de mooie momenten mee naar huis.

Groeten
Susanne Vermooten (collega van Henk)

Marja

Lieve Marlies en Henk,

Van harte hele goede Kerst gewenst en samen een hele fijne vakantie! Nog steeds volg ik de berichten op je site met veel interesse. Alvast een goede jaarwisseling en veel geluk en gezondheid gewenst voor 2008!

dick dijkstra

hallo marlies
ik heb niet altijd alles van je gevolgd maar je moet wel weten dat ik vaak even met mijn gedachten bij je ben op dit moment is henk weer bij jou en ik hoop dat jullie samen nog een paar mooie dagen daar hebben.
ik hoop jullie gauw weer terug te zien en wens jullie een gezond en mooi 2008 met veel liefde.
groeten Dick Dijkstra

Marlies van  Dam

Name: Marlies van Dam

Was vrijwilliger bij Umthombo van 03 dec 2007 tot 29 dec 2007

Was vrijwilliger bij The Dream Centre van 29 okt 2007 tot 24 nov 2007