African Street Life

De afgelopen drie dagen heb ik op de ambulance gewerkt van de Stichting Umthombo, een organisatie die zich al meer dan 10 jaar inzet voor straatkinderen in Durban. Be More ondersteunt deze organisatie sinds kort en vandaar dat Lucia en ik als Ambu-zusters de straten op gaan.

Umthombo heeft een 'health vehicle' geschonken gekregen vanuit Ierland die nu wordt gebruikt om de kinderen eerste hulp te verlenen. Ik heb al aardig wat voorbij zien komen deze dagen. Het is niet te geloven wat die kinderen dag in dag uit moeten meemaken. Gelukkig zorgt Umthombo er voor dat de kinderen weer de kans krijgen om terug naar huis te gaan en een toekomst op te bouwen.

Een paar voorbeelden:

Gisteren reden we door de stad, op weg naar plekken waar de jongeren rondhangen. We zagen een jonge vrouw aan de kant van de weg zitten, te bedelen bij auto's die langskwamen. Zij had een baby op de rug en een klein meisje vlak bij zich. We stapten uit en namen polshoogte van de situatie. Het bleek uiteindelijk dat zij al jaren op straat leeft en dat de twee kinderen ook altijd bij haar op straat zijn. Een moeder met kleine kinderen krijgt nou eenmaal sneller wat geld....

We hebben de kinderen en de moeder meegenomen naar het 'drop-in centre'  van Umthombo (eerst wilde ze zelf niet mee, maar zei ze: take the kids..not me...take the kids). We hebben de kinderen gewassen en gechecked, ze waren erg ondervoed en de baby van 2 maanden oud had erg veel blauwe plekken. Het meisje van bijna twee kon nog niet zelfstandig staan....ze was dus erg achter in haar ontwikkeling. Zo zo zielig....Nier voor te stellen dat die kleintjes nog nooit een huis hebben gekend. 

Op dus naar de Afrikaande Kinderbescherming. Met veel geluk hadden we een betrokken social worker die geregeld heeft dat de kinderen crisisopvang kregen. De rechter beslist wat er verder gaat gebeuren met de kinderen. Daar weet ik nog niks van.

Gisteren zagen we een jongen die hele nare wonden heeft op zijn been. Hij wilde het audi teken (van de auto) in zijn huid branden.....flink ontstoken dus.......

Vandaag troffen we een jongen op straat die niet meer kan lopen, puur door de neurale schade die het lijmsnuiven teweeg brengt. Maar ja, het snuiven van lijm zorgt er wel voor dat ze zich niet zo bewust zijn van hun eigen situatie....

Oftewel..er is een heleboel te doen, en een heleboel te verwerken!

Gebby neemt het de komende dagen van mij over....want ik vertrek voor een paar dagen naar Kaapstad met Martine...Ik moet natuurlijk ook het land zien! 

Reactie toevoegen

Het reageren op weblogberichten is niet mogelijk.

Reacties

pappa

Hemelschreiend maar ook mooi hoe je het e.e.a. aanpakt Marlies. Petje af hoor. Er is inderdaad heel wat te verwerken, van wat je allemaal ziet
love you pappa

Peter en Maria

Hallo Marlies,

Weer indrukwekkende verhalen en een bevestiging dat je wel veel te verwerken hebt. Veel waardering voor de manier waarop je het allemaal aanpakt EN hoe je het beschrijft. Ogen dicht en we zien het voor ons.

Geniet de komende dagen lekker van je toeristisch uitstapje naar Kaapstad.

Veel groeten,

Peter en Maria

Hans en Ineke stel

Hallo Marlies,
Wel een contrast zo op deze voor ons Sinterklaasavond. Je hoort om je heen en in de berichten niet anders dan over de grote(re) uitgaven voor dit feest en de steeds groter wordende kado's: als we dan lezen wat jij beschrijft en meemaakt, dan is er in deze wereld (van ons allen) nog veel te doen. prachtig dat jij op jouw wijze je steentje daaraan wilt en kunt bijdragen. Wij zullen dat op onze plaats en onze wijze ook doen, in verbondenheid en mede- verantwoordelijkheid.
Lieve groeten,
hans en Ineke Stel

Rob en Yvonne

Hey Marlies!

Net wat mijn voorganger zegt; het is Sinterklaasavond en ik lees je verhaal. Het contrast kon haast niet groter zijn.... Ik heb mezelf voorgenomen die komende tijd eens rond te kijken of er familie waarbij ik wat los kan peuteren voor "bemore". Daar hoor je nog van. Moet wel snel zijn denk ik he? Dank voor je kaartje!

Liefs,

rob en yvonne

Henk

Weer een indrukwekkend verhaal zeg! De voorbeelden die je beschrijft gaan voor mij zo veel meer leven nu jij dit meemaakt. Geniet van Cape town! Als je terug bent van je weekendje weg (niet in eigen land) nog 2 weekjes...

erna

Hallo Marlies.Wat een indrukwekkend verhaal, je staat er niet alle dagen bij stil, dat het aan de andere kant van de wereld zo gaat.Het is goed dat wij het nu weer eens zo van jou horen, kunnen we weer eens bij ons zelf te rade gaan en beseffen dat wij het toch wel enorm goed hebben hier.
Geniet maar lekker in Kaapstad.
Heel veel liefs
Erna Godwaldt

Yvette van Be More

Hoi Marlies,

Leuk om ook wat foto's van Umthombo te zien. En het klinkt als een heel gaaf project!

Sterkte daar!

Groetjes,

Yvette -Be More

mamma

Er "gewoon" ZIJN, AANDACHT!! !!
Mooi, indrukwekkend, en wat bijzonder dat JIJ er BENT, aangrijpend om te lezen en te zien!
Dikke knuffel van mij. X X X X X

ans en jan

Lieve Marlies Je gaat even een paar dagen opladen?? het is mooi werk wat je doet.Maar je maakt wel heftige dingen mee,vooral met kinderen.Die moeten eigenlijk kind kunnen zijn.Kan je het geestelijk nog wel aan?dit is wel een groot verschil met Nederland. Liefs Ans en Jan

Silke (nichtje van Rianne)

De foto's maken het allemaal zo echt. Alsof je er zelf bij zou kunnen zijn. Je plukt de kinderen daar echt letterlijk van de straat. Ik hoop echt dat je je beseft dat het feit dat jullie die kinderen onder kinderbescherming hebben geplaatst teweeg brengt dat deze kinderen een heel ander leven zullen gaan hebben dan dat ze zouden hebben als je daar nooit langs was gereden! Geniet van je dagen in Kaapstad! Groetjes Silke

Lies Vlaanderen

Hoi Marlies!
Fijn om te lezen dat je een goeie switch hebt gemaakt! hier kun je je kwaliteiten als verpleegkundige heel goed gebruiken! Fijne week in Kaapstad!
Liefs van Lies

fam. van Dijk

Lieve Marlies,
Wat een mooi plaatje, jij met dat kindje in je armen.
Er spreekt zoveel liefde uit zoals je
naar haar kijkt.
Je zou het zo wel mee willen nemen hé?
Maar jammer genoeg kan dat niet, want er zijn er nog zovelen die aandacht en liefde nodig hebben. Maar jij hebt deze maanden laten zien wat liefde is.
Een lieve groet
fam. M van Dijk

Marlies van  Dam

Name: Marlies van Dam

Was vrijwilliger bij Umthombo van 03 dec 2007 tot 29 dec 2007

Was vrijwilliger bij The Dream Centre van 29 okt 2007 tot 24 nov 2007